Vyberte si zážitok:
Filter zážitkov
  • Zvoľte lokalitu:
  • Cenová relácia:
  • Počet bodov:
  • Čo?
  • Pre koho?
.
Dnes je streda 23.10.2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava...
Cirkus nie je zábava

Cirkus nie je zábava




Brávate svoje deti do cirkusu? Gratulujeme, vychovávate z nich ľudí, ktorí budú brať týranie ako bežnú vec. Tento článok nie je pre slabé povahy, nezabavíte sa pri ňom a ani ho nepošlete známemu ako dobré čítanie pri kávičke v práci. Ale ak sa nad ním zamyslíte aspoň na 5 sekúnd a nabudúce si dvakrát rozmyslíte, či pôjdete do cirkusu alebo nie, v tom prípade splnil svoj účel.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, jak je možné že sa tiger nebojí horiacej obruče, medveď jazdí na bicykli a slon sa len tak postaví na zadné nohy alebo na hlavu? Robí to za pochúťku, ktorú mu cvičiteľ dá? Naučil sa to sám?

N I E



slon 1

Je to výsledkom systematického niekoľko ročného týrania daného zvieraťa. Žiadne zviera sa samé nevystaví nebezpečenstvu ohňa alebo nerobí niečo, čo pre neho nie je prirodzené. „Výchova“ cirkusového zvieraťa začína vo veku, keď začne samo chodiť. Prvou úlohou „cvičiteľa“ je zlomiť psychiku zvieraťa. Na začiatku „výcviku“ býva 5 a viac ľudí a každý vie, čo má robiť – ťahajú za reťaze alebo laná, ktoré má napr. malé sloníča uviazané okolo nôh. Hlavný tyran má v ruke kovový nástroj, ktorým zviera bije, kým sa nepodvolí. Keď sa tak stane, celý proces sa opakuje. Zviera je týrané až do dospelosti, kým neovláda všetky potrebné cirkusové kúsky. Keď neuposlúchne rozkaz cvičiteľa, zbije ho. Dospelý slon má svoju váhu, ale citlivé miesta má bohužiaľ tiež. Na dospelých slonov sa používajú kovové tyče s hákom na konci, aby prepichli hrubú kožu.


fotka slony

Ak sloníča prežije výcvik až do dospelosti, žiadne svetlé budúcnosti ho nečakajú. V lepšom prípade sa dostane do stáleho cirkusu, ktorý má konštantné miesto a nepresúva sa medzi mestami a štátmi. V tomto prípade bude celý deň zavreté a priviazané v tmavej miestnosti, odkiaľ ho vypustia len na predstavenie. V horšom prípade sa dostane do potulného cirkusu, kde bude väčšinu života zavreté v kamióne, ktorý ho bude prevážať. Raz za týždeň sa dostane von a to vtedy, keď cirkus niekde rozložia. Najpravdepodobnejšie bude zavretý v klietke, bez prísunu vody a najlepšie tak, aby sa deti na neho mohli pozerať. Slona predsa nevidia každý deň.


fotka 2


fotka 4


Cirkusové zvieratá si takýto život nevybrali. Vo svojich klietkach čakajú na pomalú smrť, ktorá si pre nich príde buď kvôli zlej starostlivosti, stresu alebo týraniu.
V našej maličkej Trnave je teraz tiež jeden cirkus. Išla som okolo a hneď za plotom som zbadala klietku, v ktorej bola levica s malým levíčaťom. Nemali žiadnu vodu alebo prístrešok, kde by sa mohli schovať pred ostrým obedným slnkom. Ale hlavne, že ich bolo vidieť a deti sa na ne chodili pozerať.

Ako sa rozhodnete? Pôjdete aj nabudúce do cirkusu?